Diverse JH-gelegenheden zijn opgeschrikt met kleffe koek van
Frank.
Ook is het menigmaal thuis voorgeschoteld.
Maar wat is kleffe koek nou eigenlijk??
Het recept is simpel én zeer eenvoudig
en de klefheid hoort dus.
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram basterdsuiker
200 gram melk
2 eetlepels honing (eventueel stroop) (=100 gram)
2 theelepels koekkruiden (te koop bij o.a. Dille & Kamille, Abraham Mosterd)
snufje zout
Luxere variant: voeg 200 gram rozijnen of sukade toe.
Vervang eventuel de melk door rum met melkpoeder.
Meng dit alles goed door elkaar.
Terwijl de keukenmixer zijn werk doet een bakvorm goed beboteren.
Doe het mengsel in de vorm en zet het geheel in een voorverwarmde oven op
175 graden anderhalf uur tot zeven kwartier in de oven.
Voor alle duidelijkheid; de breinaaldtest werkt dus niet, het is kleffe koek.
Wel is het zo dat de koek te lang heeft gestaan als de randen hard zijn geworden.
Doe 4 à 6 blaadjes gelatine in een grote hoeveelheid koud water en
laat dit 10 minuten staan.
Neem een halve liter magere Yoghurt
doe dit in een mixer op de hoogste stand
voeg bijvoorkeur vers fruit toe (aardbeien zijn erg goed); niet teveel
voeg een eetlepel magere melkpoeder toe
voeg zoetstof (of suiker) toe naar smaak
breng een half kopje water of sinaasappelsap aan de kook, bijvoorbeel in de
magnetron
doe hier voorzichtig de uitgeknepen blaadjes gelatine in
gooi dit mengsel bij het mengsel in de mixer
en zo snel mogelijk na de vermenging in mooie opdienglazen.
enige uren opstijven in de koelkast en het is net echte calorievolle bavorois
die gegeten wordt.
Doe in een kopje
één deel lekkere olie
één deel lekkere azijn
één deel mosterd
snufje peper en zout
snufje suiker
goed roeren en klaar om over de sla te gooien
Pannenkoek1.
Half uitje bakken
klein beetje prei in heel dunne ringen erbij bakken
ui en prei over koekenpan verdelen
pannenkoekenbeslag met kerrie erdoor eroverheen gieten
plakjes kaas over pannenkoek leggen en pannenkoek aan beide kanten bruin bakken.
Pannenkoek 2.
Andere helft uitje bakken,
pannenkoekenbeslag met kerrie erdoor eroverheen gieten (niet te weinig),
rozijnen eroverheen strooien,
pannenkoek afdekken met plakjes kaas,
pannenkoek aan beide kanten bruin bakken.
Sinaasappelsoep staat op een aparte pagina (klikje)